Knappt tre månader efter att Kari Häggblom (SDP) avgjorde beslutet om en kommunsammanslagning med Närpes säger han att det inte finns något att ångra.

I december i fjol röstade fullmäktige i Kaskö mot en sammanslagning med Närpes. Den avgörande rösten lades av fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Kari Häggblom.

Kommunrundan 2020

Under 2020 uppmärksammar Kommuntorget alla tvåspråkiga kommuner veckovis med artiklar, bloggar och fakta.
>> Alla artiklar

Tipsa oss om ämnen i din kommun! Mejla redaktionschef Dan Lolax.

Tre månader efter omröstningen säger Häggblom att han inte ångrat sig på något vis.

– Jag har fått bra respons av folk ute på stan som tycker att vi gjorde rätt. Visst har det kommit negativa kommentarer också, men i betydligt mindre skala.

Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) säger att ni som motsatte er kommunsammanslagningen inte kommit med alternativ för att förbättra Kaskös situation. Hur kommenterar du?

– Samarbetsförhandlingarna haltar och vi har inte varit med på dem, och inte har vi sådana alternativ som ska rädda staden på lång sikt. Det som krävs är en långsiktig planering.

Förvaltningsdirektör Margit Kaseva säger att det behövs strukturella åtgärder, eventuellt att Kaskö börjar köpa tjänster som staden nu producerar. Kan du och SDP ställa er bakom beslut om att stadens personal sägs upp och att tjänsterna köps istället?

– Man måste räkna noggrant vad som är ekonomiskt bra för staden och överväga vad som måste göras. Det är onödigt att säga upp folk om det blir lika dyrt att köpa, men om vi hittar sådant som vi kan spara på ska det beaktas.

Så det finns inget ideologiskt motstånd inom SDP till köptjänster som resulterar i uppsägningar?

– I princip är vi emot sådana beslut men om det ser ut att bli mycket billigare så kan vi överväga köptjänster.

Häggblom säger att han delar förvaltningsdirektör Kasevas åsikt om att det inte räcker med permitteringar eller uppsägningar för att förbättra Kaskös ekonomiska situation. Också andra lösningar måste övervägas.

Kan du föreställa dig en situation om ett eller två år när situationen är ännu värre och motiverar nya förhandlingar om en sammanslagning med Närpes?

– Jag har inte alls tänkt i de banorna. Jag tänker att vi har en god servicenivå i Kaskö, och att vi kan skära i servicen och på så sätt spara.

Kommer kommentarerna av folk ute på stan att vara positiva också då?

– Jag har sagt åt dem som jag talat med att vi inte kan klarar av att fortsätta på samma sätt och de har haft förståelse för att vi måste skära i servicen. Det verkar vara viktigare för folk att Kaskö fortsätter som självständig stad.

Frågan om sammanslagningen delade Kaskö i två politiska läger. Hur har det påverkat det politiska samarbetet i staden?

– Till en början var det trögt men nu tycker jag att vi börjar komma igång igen och talar med varandra och har liknande åsikter i olika frågor. Jag hoppas att samarbetet börjar löpa igen.