2,7 mijoner inspelade patientsamtal till den svenska 1177 Vårdguiden har legat oskyddade som öppna ljudfiler på internet sedan 2013, avslöjar nyhetssajten Computer Sweden. Nyheten har slagit ner som en bomb i Sverige och nu inleder datainspektionen en granskning läckan.

–  Det är känsliga uppgifter, det har pågått under lång tid och det berör många personer, säger Katarina Tullstedt på datainsepktionen.

Det var i måndags som Computer Sweden avslöjade att man hittat 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177. Ljudfilerna ligger på en öppen webbserver utan lösenordsskydd eller annan säkerhet. Totalt handlar det om 170 000 timmar av känsliga samtal från tre regioner, nämligen Region Stockholm, Region Sörmland och Region Värmland.

Samtalen har ringts till Medicall, en underentreprenör till företaget Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden. Medicall är ett Thailandsbaserat företag, där svenskspråkig personal svarar på samtalen på obekväma tider. 

Samtalen innehåller uppgifter om sjukdomar som de vårdbehövande ber att få rådgivning om. De som ringer berättar om sina symptom, om vilka mediciner de tar eller om tidigare behandlingar, skriver Computer Sweden.

– I många fall uppger de som ringer sina personnummer, skriver Computer Sweden.

Socialminister Lena Hallengren säger att uppgifterna om de oskyddade patientuppgifterna är fullständigt oacceptabla.  

– Jag förutsätter att de berörda regionerna agerar skyndsamt och resolut för att åtgärda de akuta problemen men också säkerställer att något liknande inte inträffar igen, säger Hallengren.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att uppgifterna är chockerande.

– Utöver skadan för individer som drabbats påverkas också  förtroendet för digitaliseringen, skriver hon på Twitter.

Läs mera om #1177-läckan här.

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *