Många anställda vid Helsingfors stad är fortfarande utan lön. För några dagar sedan rapporterade Yle att det fortfarande handlar om 200 personer. Sammanlagt är det problem med 5 800 löneutbetalningar.

Problemen har pågått sedan april då ett nytt löneutbetalningsprogram togs i bruk.

Helsingfors är landets största arbetsgivare med nästan 40 000 anställda.

Över 40 personer har anställts för att fixa situationen, som enligt staden och systemleverantören inte beror på nya programvaran utan framför allt på fel i överföringen av uppgifter från det gamla systemet till det nya.

Björn Månsson som leder SFP-gruppen i Helsingforsfullmäktige skriver i sin blogg att det nu i alla fall handlar om en skandal.

– Den som arbetar har förtjänat sin lön, och måste få den utbetald vid överenskomna tidpunkter. De flesta människors och familjers utkomst är ju helt beroende av just lönen, börjande med att man bör kunna betala hyran eller låneamorteringen på sin bostad – för att inte tala om kostnader för mat, el, telefon och övrig nödtorft i livet.

Den här veckan kan också de förtroendevalda i stadsfullmäktige känna av strulet.

– En intressant tidpunkt i denna härva infaller i slutet av denna vecka, då vi förtroendevalda borde få våra mötesarvoden för april, maj och juni utbetalda. Det vore faktiskt bara rimligt om också vi skulle drabbas.

Läs också (Yle 14.7, på finska): Helsingillä on yhä 200 palkkaa kokonaan rästissä – järjestelmätoimittaja kiistää, että itse palkanmaksuohjelmassa olisi vikaa