En ungdomsledare och tre andra anställda har polisanmält Helsingfors stad. Orsak: Uteblivna löner. Det är på kort tid den andra polisanmälningen, enligt Yle.

Tidigare har vårdarfacket Tehy polisanmält staden. Det var i början av sommaren. Orsaken är den samma. Löneutbetalningarna har strulat sedan våren. Problemen har drabbat hundratals anställda men sammanlagt uppgår felen i det nya programmet till flera tusen. Problemen är så omfattande att staden inte ens hinner svara på de anställdas frågor. Tidvis har antalet obesvarade epostmeddelanden varit 7 000, rapporterar Yle.

Ungdomsledaren Riikka Valkonen som polisanmält sin arbetsgivare säger att hon själv har först fått för mycket lön, sedan för lite och nu krävs hon tillbaka på pengarna utan en skälig plan för exakt hur det ska ske.

Hon föreslår att de som blivit utan månadslön skulle få den oavsett.

– Detta så länge problemen är kvar. Då de blivit lösta kan vi titta på tilläggen och fundera på hur pengar eventuellt ska betalas tillbaka. Just nu tvingas familjer till banklån för att få mat på bordet, säger Valkonen till Yle.

Borgmästare Juhana Vartiainens ursäkt och lötfe om en utomstående granskning är en klen tröst, säger stadens anställda.

För två veckor sedan lovade staden att öka resurserna för att lösa utmaningarna med löneutbetalningen. I slutet på förra veckan reagerade borgmästare Juhana Vartiainen på de uteblivna lönerna med att lova en utomstående granskning. Vartiainen säger att han är djupt ledsen över problemen och ber om ursäkt.

Riikka Valkonen och anställda som Helsingin Sanomat intervjuat säger att det inte duger.

Valkonen menar att nu påverkas stadens rykte som arbetsgivare.

– Jag skulle inte vara förvånad om det efter sommarsemestrarna plötsligt finns tiotals eller till och med hundratals lediga tjänster vid staden, säger hon till Yle.

Läs också: Björn Månsson: Den som jobbar måste få sin lön