Att landskapen får sin finansiering direkt från staten är problematiskt för landskapens självstyre och transparensen inom beslutsfattandet. Dessutom har finasieringsmodellen ingen sporrande effekt, säger Kommunförbundets vice vd Timo Reina under ett besök i Kajana.

– Ju längre vi kommer i beredningen av vård- och landskapsreformen, desto mer problematisk ter sig en finansieringsmodell där pengarna kommer direkt från staten, säger Reina.

Reina föreslår därför att man som nästa steg grundligt ska utreda hur landskapen själva kunde samla in sina medel.

– Enligt regeringens förslag skulle landskapens finasiering komma direkt från statens budget. Så är det inte i de fletsa andra länder utan där har landskapen åtminstone till en viss del egen beskattningsrätt, säger Reina.

Reina påminner också om att en stor del av de skattemedel som idag kommer in via de självstyrande kommunerna i framtiden överförs som en del av den statliga budjeten.

– När landskapet inte kan påverka sin egen ekonomi blir den sporrande effekten för att höja effektiviteten liten. Det i sin tur hotar att målen med att minska de ökande kostnadern inte uppfylls och tjänar inte den offentliga ekonomin, säger Reina.

Reina spår att statens strikta ekonomiska styrning kan orsaka spänningar, inte bara mellan landskapen och staten, utan också mellan kommunerna och landskapen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *