Alla kommuner kan inte vinna i kampen om nya invånare, säger Björn Sundell. Därför måste kommunerna prioritera.

De finländska kommunernas sammanlagda lånebörda är uppe i 35 miljarder euro, om man inkluderar de kommunägda koncernerna. Skulden har ökat dramatiskt de senaste årtiondena, oavsett världsekonomins tillstånd.

Björn Sundell, omvärldsanalytiker och ekonomijournalist, tidigare vid HBL och tankesmedjan Magma, kallar situationen för en bubbla.

Det är naturligt att kommunerna skuldsätter sig när de ekonomiska tiderna är dåliga, säger Sundell, men också under högkonjunkturer har kommunerna fortsatt lyfta lån ohämmat.

Annons— Det är ingen kris ännu men det finns skäl att reagera innan det blir kris.

Efterlyser medvetenhet och prioriteringar

Sundell säger att även om kommunerna också under goda tider måste göra vettiga investeringar för att locka nya invånare så måste man komma ihåg att det handlar om ett nollsummespel.

— Någon förlorar alltid i kampen om invånare och om alla kommuner satsar så gör någon det i onödan.

Sundells poäng är att urbaniseringen borde tvinga en del kommuner att se sanningen i vitögat: deras attraktionskraft ökar inte med mera lån.

Han efterlyser en medvetenhet bland beslutsfattare, tjänstemän och invånare. Kommunerna måste prioritera, annars kan situationen bli dyster när nya lån tas och räntorna ska omförhandlas.

I sådana fall kan konsekvenserna för kommuninvånarna bli antingen en höjd kommunal skattesats eller nedskärningar i den kommunala servicen.

Lyssna på Torgpodden här

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *