Tommy Pohjola: Och så går vi vidare, bara?
Exakt. Det är ett frågetecken i rubriken. För visst är det förvirrande hur många artiklarna som målar upp en nattsvart bild av nationens ekonomi och mentala tillstånd är i förhållande till forskarnas resultat i boken med goda nyheter från Finland (på finska Hyviä uutisia Suomesta – Menestyvän kansakunnan tilannekuva (Vastapaino 2025)?
Det här är en opinionstext som ursprungligen ingick i majnumret av Kuntalehti.
Finland är världens lyckligaste land, och ett av dess särdrag är ett stabilt samhälle. Det som bekymrar är att förtroendevaldas tro på den egna förmågan att skapa en bättre vardag vacklar. Vi är redan långt ifrån att rösta entusiastiskt. Ett nytt fenomen är den mystiska ökningen av antalet förkastade röster. På köpet kommer skattelättnader som i huvudsak gynnar välbärgade, och som sannolikt grumlar väljarnas upplevelse av rättvisa och småningom leder till en omvärdering av begreppet lycka.
Alltså är vi i pinket.
Många minns säkert Hans Rosling, den svenske forskaren som arbetade hårt för att rätta till vanliga missuppfattningar om befolkningstillväxt och demografi. Han använde data och visualiseringar. Roslings arbete har hjälpt många att få en mer faktabaserad och nyanserad bild av globala befolkningsfrågor. Riktigt allt är inte åt helsike.
Och så har vi herr Trump i Vita huset. Han nyckfullhet som ledare för världens mäktigaste land är på många sätt oroande och till och med skrämmande. Det är ofta svårt men själv kommer jag ändå att dröja vid de goda nyheterna om Finland som nämndes tidigare.
Forskarnas slutsatser bygger på långsiktig statistik och bedömningar av ekonomisk tillväxt, strukturer och institutioner, politik och arbetsmarknad, miljötillstånd, hälsa, jämlikhet, barn och ungdomar samt förtroende för varandra i allmänhet. Också i Finland mäts dessa och många andra saker på olika sätt. Låt oss fortsätta undras över rubrikerna, men lita på statistiken.
Vad tycker du om statistikens verklighet? Kommuntorget främjar en livlig och saklig debatt.