Ungas kunskaper om ekonomi är en långsiktig investering
Under våren 2023 bjuder LokalTapiola Österbotten och Finlands svenska Marthaförbund in alla landskapets åttor till en kostnadsfri ekonomiskola. Här får eleverna lära sig om konsumtion och sparande på ett lätt sätt.
Förra våren ställdes Anna-Lena Nyfors-Norrgård, marknadsföringschef på LokalTapiola Österbotten, inför en ny situation. Hennes dotter gick ut åttan, skaffade ett sommarjobb och hade plötsligt en massa frågor: Hur öppnar man ett bankkonto, var får jag tar på ett skattekort, vad måste man tänka på innan man skriver på ett arbetsavtal. Det här sådde ett frö: kunde medel ur arbetsgivarens dispositionsfond användas för att förbättra ungas kunskaper om ekonomi? Hon lade fram förslaget för ledningen, och ungefär ett halvår senare var projektet ”Ekonomiskolan” ett faktum.
Detta är en anslutanden text. Läs också: Ekonomiskolan pratar pengar på åttornas sätt
– För oss handlar det om att använda våra medel långsiktigt och ge tillbaka till samhället. Marthaförbundet har erfarenhet av både ekonomiskolning och av att föreläsa för unga, därför såg vi dem som en naturlig samarbetspart med hög trovärdighet. Under planeringens gång har vi varit mycket tydliga med att Marthaförbundet ska få arbeta självständigt med innehåll och upplägg, helt utan vår påverkan. Vi är finansiärer men vi har inget marknadsföringsintresse i det här, säger Nyfors-Norrgård.
Varför just årskurs åtta då? Jo, det är ett skede då mycket som gäller ekonomi blir aktuellt i en ung människas liv, till exempel är det ofta nu man skaffar sitt första sommarjobb och det är ofta i den här åldern man börjar intresserar sig för sparande och konsumtion.
Summan LokalTapiola Österbotten satsat på ekonomiskolan är 35 000 euro med målsättningen att kort och gott att öka de unga österbottningarnas ekonomikunskaper. Rent konkret går ekonomiskolan till så att Marthaförbundets ekonomiteam bjuder in alla högstadier, både finsk- och svenskspråkiga, i landskapet till något av de tio föreläsningstillfällen som hålls på de största orterna. För att alla ska ha möjlighet att delta bjuder arrangörerna på busstransport. Uppskattningen är att omkring 1 500 åttondeklassare kommer att få ta del av de interaktiva föreläsningarna.
– Det här är första gången Marthaförbundet gör ett sådant här samarbete och det var därför väldigt viktigt för oss att företaget inte skulle påverka innehållet. Vi vet från tidigare föreläsningar i högstadier att det finns ett behov av ekonomiutbildning för yngre, elevernas kunskaper varierar enormt. Genom ekonomiskolan kan vi inspirera unga till att ta hand om sin ekonomi och bli en prismedveten konsument, säger Matilda Hassel, ekonomirådgivare på Marthaförbundet.
Varför just årskurs åtta då? Jo, det är ett skede då mycket som gäller ekonomi blir aktuellt i en ung människas liv, till exempel är det ofta nu man skaffar sitt första sommarjobb och det är ofta i den här åldern man börjar intresserar sig för sparande och konsumtion. Med sig hem från ekonomiskolan får åttorna därför ett litet häfte med en sammanställning av föreläsningens teman, till exempel en sida för att göra upp en egen budget och en lista på hur man kan spara pengar. Häftet gör det också konkret för föräldrarna vad eleverna fått lära sig under dagen.
– Vi hoppas att den här typen av konkret baskunskap kan väcka ungdomarnas intresse för ekonomi och sparande redan i ett tidigt skede, det tror vi kan ha en positiv långsiktig inverkan på vårt samhälle på lång sikt, säger Nyfors- Norrgård.
Text: Catrin Sandvik, foto: Nelly Björkholm