Dessa kommuner deltar i försöket med tvåårig förskola

20.1.2021

Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen och utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag.

De kommuner som ska delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning från augusti i år till utgången av maj 2024 har nu valts, meddelar Undervisnings- och kulturministeriet.

Försöket gäller barn födda 2016 och 2017.

Sammanlagt är 102 kommuner med i försöket. Bland kommunerna finns bland annat Grankulla, Kimitoön, Kyrkslätt, Kronoby, Pargas, Raseborg, Sibbo, Vasa och Vörå.

Bland kommunerna har man valt försökskommuner som inte ordnar tvåårig förskoleundervisning, men som fungerar som kontrollkommuner.

Se listan över samtliga kommuner här. I enlighet med försökslagen har kommunerna valts slumpmässigt.

Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen, utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag, utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen och utreda familjernas serviceval, skriver ministeriet.

Man vill också få information om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande, sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla.

I pressmeddelandet säger undervisningsminister Jussi Saramo (VF) att utbildning stärker välbefinnandet både i fråga om individer och hela samhället.

– Utbildningen ska börja med en småbarnspedagogik som effektivt jämnar ut skillnader i lärande som beror på exempelvis familjebakgrunden under hela skoltiden. Försöket med tvåårig förskoleundervisning hjälper oss att stärka småbarnspedagogikens kvalitet och jämlikhet genom att det ger värdefull information till stöd för beslutsfattandet.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här