Varför är det viktigt att rösta i just din kommun? Den frågan har journalisten Janne Strang ställt under sin resa runt om i Svenskfinland. Med en videosatsning från alla tvåspråkiga kommuner vill Kommuntorget höja valdeltagandet och intresset för kommunalvalet.

Profil: Janne Strang

Aktuell på Kommuntorget: Gör en videoserie inför kommunalvalet med nedslag i alla 33 tvåspråkiga kommuner.

Tidigare erfarenheter: Journalist vid Hufvudstadsbladet och Yle, numera frilans via egna firman Strang Media. Aktuell med podcasten Två Nollor För Mycket.

Grankulla eller Korsholm: Två sidor av olika mynt.

Borgå eller Ekenäs: Öst är öst och väst är väst – och i mitten ligger Sta’n.

Netflix eller Radio Vega: Film hemma, radio på språng.

Papperstidning eller digitala sajt: Det finns gott om tid och rum för bägge.

24/7 eller 8-16: Konstant på jobb. Det är sannolikt en yrkesskada.

Motto om du ställde upp i kommunalvalet: ”Demokrati bli inte lokalare än så här”

Sedan mitten av december har det varit bråda tider för journalisten Janne Strang.  Inför kommunalvalet gör Kommuntorget en videosatsning med nedslag i alla 33 tvåspråkiga kommuner på fastlandet. Den första fasen är givetvis materialinsamling.

– Jag har känt mig som en omkringresande försäljare när jag kört omkring i Svenskfinland och packat upp min väska med kamerautrustning i kommun efter kommun, säger Strang.

Idén med videoserien som kommer att snurra på kommuntorget.fi och i sociala medier, är att öka intresset för kommunerna och kommunalvalet.

– Jag hoppas videoserien höjer engagemanget och ökar valdeltagandet. Samtidigt vill jag också ge en inblick i vad kommunen sysslar med, säger Strang.

Dels handlar det om att lära känna sin egen kommun, dels om att få syn på vad som är på gång i andra kommuner. I varje videoklipp intervjuas någon från kommunen, ofta kommundirektören. Fakta om kommunen varvas med de största diskussionsämnena i valet och utmaningar inför framtiden.

– Men framför allt får kommunerna skryta på sig själva och det har de gjort både friskt och oblygt, säger Strang. Det har inte varit fråga om någon falsk anspråkslöshet. De jag har talat med har också haft en väldigt klar uppfattning om vad som pågår i kommunen.

Den första inspelningsresan gick till Österbotten strax innan jul då decembermånad är som mörkast.

Vad skryter man på i Österbotten?

– I Kronoby lyfter kommundirektör Malin Brännkärr upp det perfekta läget med både flygplats och två tågstationer i närheten. Vasa skryter med sitt energikluster och i Larsmo lyfter man upp det stora antalet barn.

På det här årets sida har Strang hunnit besöka kommunerna i Åboland där det är Åbo Underrättelsers ledarskribent Dan Lolax – och inte kommundirektören – som uttalar sig om Åbo som en stad med ”massiv potential”.

Det som ingen kommun däremot skrutit om är sin ekonomi.

–  Alla kommuner verkar ha ekonomiska bryderier. Flera av dem jag talat med talar istället om att skapa livskraft. Det verkar vara något av ett modeord och kan ju vara positivt, tänker jag.

Vilka är då de största utmaningarna eller frågorna i kommunalvalet?

– Det som väcker debatt bland kommuninvånarna är inte de stora reformerna utan de små och lokala frågorna och de är väldigt olika från kommun till kommun. En del kommuner verkar fortfarande tampas med vissa identitetsstridigheter efter kommunsammanslagningar. Det märkte jag av t.ex. i Kimitoön också om utvecklingen verkar gå åt det bättre hållet. Speciellt ungdomarna verkar positiva i den här frågan.

Kommundirektörerna charmiga personligheter

Fastän Strang alltid varit intresserad av kommunpolitik har roadtripen genom Svenskfinland öppnat hans ögon för kommunernas uppgifter och verksamhet.

– Jag har fått ett jättefint mottagande och det är jag tacksam för. Kommundirektörerna i Svenskfinland är genomgående charmiga personligheter som gör ett uppriktigt och ärligt arbete för kommunernas bästa.

Det hoppas Strang kunna förmedla i sin videoserie. Han menar att det i synnerhet inför kommunalvalet är viktigt att visa väljarna att tjänstemännen i kommunen faktiskt jobbar för invånarna. Det är bra att peka på uppgifter som t.ex. snöröjning, skola och avfallshantering som kommunen sköter, men som många tar för givna.

– Jag har alltid tyckt det är konstigt att valdeltagande är så lågt i kommunalval jämfört med presidentvalet, som intresserar mer fast det egentligen inte har någon praktisk betydelse för vår vardag. Kanske det också beror på att medierna är väldigt inriktade på rikspolitik.

– I det här projektet har jag lärt mig massor om vad kommunen går ut på och varför det är viktigt att kommunerna har kvar en stark självbestämmanderätt. Det har gett mig en helt ny respekt för förvaltningen.

Hjälp oss höja valdeltagande – dela klippet från din kommun!

Videoklippen publiceras på kommuntorget.fi och i våra kanaler på sociala medier från och med mitten av februari fram till kommunalvalet. Varje vecka publiceras videoklipp från olika delar av Svenskfinland, så håll utkik efter din kommun. Hjälp oss att höja valdeltagandet genom att gilla och dela videoklippen till vänner och bekanta.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *