Samlingspartiet i Vasa tar avstånd från kandidaten Petteri Kalliolas kommentarer. Åtgärder kan bli aktuella.

Begränsa fattiga, mörkhyade och romer till Korsnärståget, så vet man var de bor.

Så svarade Petteri Kalliola, samlingspartistisk kandidat i kommunalvalet i Vasa, i Yles valkompass när påståendet löd: ”Min stad borde sträva efter att det bor människor med olika bakgrund och från olika samhällsklasser i alla bostadsområden.”

Kalliola använde andra ord än ”mörkhyade” och ”romer” men Kommuntorget upprepar dem inte här.

Kalliolas svar spreds på sociala medier på tisdag och väckte bestörtning och kritik.

Själv skrev Kalliola på Twitter att han svarat utan att tänka efter. Han bad om ursäkt och menade att det var hans oerfarenhet som sken igenom när han skrev att ovannämnda folkgrupperna skulle koncentreras till stadsdelen Korsnäståget.

 

Till Yle säger Kalliola att svaret i valkompassen skrevs i ett ”aningen upprört tillstånd”. Det kan ha påverkat saken, menar Kalliola, som försäkrar att han inte tycker att Korsnäståget är ett dåligt område.

– Som Vasabo så var det erfarenheterna som gjorde att jag, i fel sinnesstämning, svarade som jag gjorde, säger Kalliola till Yle.

Inledningsvis verkade Kalliolas ursäkt ha fungerat. Riikka Varila, Samlingspartiets verksamhetsledare i Österbotten, skrev på Twitter att människor begår misstag och att Kalliola ber uppriktigt om ursäkt.

 

Samlingspartiet i Vasa var inte lika förstående. Ordförande Tanja Davidov skrev att partiet tar avstånd från Kalliolas svar och att styrelsen överväger ytterligare åtgärder mot kandidaten, utöver det samtal som partiet fört med honom.

Skärmdump från Samlingspartiet i Vasas Facebooksida.

Vasa juniorhandelskammare, där Kalliola är ordförande, meddelade på onsdagen att styrelsen sammankallat till ett extra möte med avsikt att utesluta samlingspartisten ur handelskammaren.

 

Bild
Skärmdump av juniorhandelskammarens meddelande.

Vilket är Yles ansvar i detta, givet att Kalliolas skriverier är rasistiska (han motsätter sig också i andra svar invandring och islam)?

Ville Seuri, producent för valkompassen, skriver på Twitter, i ett svar på kommunalvalskandidaten Saana Simonens (VF) fråga, att det nu handlar om ett enskilt fall och att Yles ansvar som utgivare utreds.

Förhastade slutsatser får inte dras, skriver Seuri. Politiker åtnjuter en bred yttrandefrihet, också för att de ansvarar för sina uttalanden, menar han.