Esbo stad har vunnit den internationella tävlingen Intelligent Community Awards 2018.  Temat för årets tävling var användning av data vid utveckling av människovänliga tjänster, det vill säga humanisering av data.

Esbo var den enda europeiska staden bland de sju finalisterna och den första staden i Finland som har vunnit tävlingen.

Den tre dagar långa finalen ordnades i London och den kulminerade på onsdagen i en galakväll. Under finaldagarna fick utvecklingsgemenskapen i Esbo, Espoo Innovation Garden, mycket synlighet och nya nätverk som kan användas för informationsförmedling och för att skapa nya kontakter. Med hjälp av dem genomför Esboborna stadens strategi Berättelsen om Esbo, löser utmaningar för en hållbar framtid och skapar nya, smarta tjänster och arbetstillfällen.

– Framgången förbättrar våra möjligheter att locka kompetens- och informationsintensiva företag och arbetsplatser till Finland, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä. På lång sikt drar många nytta av det: alla finländare, invånarna i regionen, Esboborna.

– Vardagen blir ännu smidigare, livsmiljön är minst lika aktiv och grönskande som nu och alla kan delta i att utveckla tjänster om de vill det. Det här är en följd av att nätverket som består av staden, företagen och forskningsinstituten växer och lär sig nya saker tillsammans.

Esbo har tidigare noterats som den hållbaraste staden i Europa i en internationell jämförelse. Det vill staden vara också i fortsättningen, vilket innebär att staden vill garantera goda tjänster men också en ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt hållbar tillväxt.

Stadens framgång i tävlingen firas under Esbodagen i slutet av augusti – och kanske redan före det.

– Människor, företag och samfund är Esbos bästa resurs. Därför är det klart att också vår första plats i tävlingen är en gemensam prestation, säger Mäkelä.

Tävlingen ordnades av det internationella expertnätverket av städer och regioner Intelligent Community Forum (ICF).

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *