Yle har pejlat folkets inställning till vårdarfackens krav på löneförhöjningar som överskrider andra branschers.

Finländarna vill att vårdpersonalen får större löneförhöjningar än övriga branscher i samband med vårens arbetsavtalsförhandlingar.

Det här framgår av den mätning som Taloustutkimus gjort för Yle. I bakgrunden finns fackförbunden Tehys, JHL:s och Supers krav att deras medlemmar får större lönepåslag än exportbranschens.

Av opinionsmätningen framgår att 79 procent av finländarna stöder förslaget, medan endast 11 procent är emot det. Över tusen finländare svarade på frågan. Felprocentsmarginalen är 3 procent i bägge riktningarna.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen välkomnar stödet. Enligt henne förstår finländarna att fackens krav är rimliga.

Kommunarbetsgivarnas arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen säger att en sådan löneförhöjning inte är möjlig i dagens läge. Kommunekonomin är historiskt dålig för tillfället och en höjning av lönerna med 1,8 procent, som är fackens krav, skulle innebära utgifter inom social- och hälsovårdsbranschen på 8 miljarder inom de kommande 10 åren.

– Det har kommunerna förstås inte råd med. Vi behöver fler händer och alla tillgängliga resurser ska styras till det, säger Jalonen till Yle.

Enligt Jalonen måste exportekonomins arbetsvillkor lösas först.