Landskapsstyrelsens nya ordförande: ”Österbotten är Finlands mest intressanta landskap”
Frans Villanen ser GigaVasa-satsningen och visionerna om en förbindelse över Kvarken och som genomförbara megaprojekt.
Den 7 oktober blev det klart att SFP-politikern Frans Villanen efterträder Joakim Strand på posten som styrelseordförande för Österbottens Förbund.
Villanens mandat torde sträcka sig åtminstone till hösten 2025. Efter kommunalvalet i vår kommer det sannolikt att ta några månader att få ihop den nya landskapsstyrelsens konstellation.
Det är snabba ryck från första början för Villanens del. När Kommuntorget träffar honom på ett kafé i centrala Vasa berättar han att det första styrelsemötet för hans del stundar om några dagar, den 14 oktober.
Med undantag av en post som ersättare i Österbottens välfärdsområde har Frans Villanen inte varit aktiv i regionpolitiska sammanhang tidigare.
– Det här blir ett verkligen spännande uppdrag.
– Jag har intresserat mig för och följt med vad som händer inom Österbottens förbund under de senaste åren, läst föredragningslistor och protokoll, säger Villanen.
Det absolut största ärendet på ÖF:s styrelsebord i höst är landskapsplanen 2050.
– Målet är att godkänna planen i år. Vi får se om vi hinner. Planen är framlagd till allmänt påseende fram till den 25 oktober. Kommunerna har redan tagit del av förslaget och lämnat kommentarer, säger Villanen.
Österbotten har stora framtidsmöjligheter
Frans Villanen beskriver Österbotten som en region som har möjlighet att utvecklas mycket framöver.
– Finlands mest intressanta landskap. Flera enorma projekt i miljardklassen är aktuella som bäst och då pratar vi inte bara om satsningar på 1-2 miljarder, säger han.
Villanen förhåller sig positivt till en bro eller förbindelse över Kvarken- ett futuristiskt megaprojekt som är rejält omtvistat och ifrågasatt av många debattörer.
– För att något över huvud taget ska kunna förverkligas måste det först finnas personer som har visioner och idéer. Det påtagligt förändrade världs- och säkerhetsläget är givetvis också en central faktor i nuläget. Det vore en förbindelse som båda länderna och även omvärlden skulle ha stor nytta av.
— Också i Sverige är bron mera på tapeten än för fem till tio år sedan, framhåller Villanen.
Villanen tror också att Vasa kan hävda sig framgångsrikt inom den gröna omställningen med GigaVasa-projektet.
– Visserligen är Northvolts akuta ekonomiska kris på andra sidan Kvarken lite oroväckande. Men GigaVasa är en positiv vitamininjektion för Österbotten. Några av de kommande aktörerna var här på besök så sent som i förra veckan. Så det ser lovande ut. Det är viktigt att det finns utländsk vilja att göra investeringar av det här slaget även i Finland.
Apropå grön energi följer Villanen också med aktuella vindkraftsplaner i Österbotten. Exempelvis den planerade havsvindkraftparken i Korsnäs, med upp till 100-150 möllor, är ett speciellt projekt, säger han.
– Solenergi och byggande av solparker är också alternativ som är värda att utredas, parallellt med andra energikällor. Samtidigt bör det finnas tillräckligt med markareal för sådana etableringar.
Via studentkårspolitiken till Vasapolitiken
Frans Villanen är född i Esbo och uppvuxen i Sibbo. Sedan 2015 har han varit bosatt på studieorten Vasa, numera med en sambo som är från Jakobstadstrakten. Till utbildningen är han både pedagogie magister och politices magister.
– Mitt politiska engagemang började på allvar 2017 då jag gick med i studentkårspolitiken vid Åbo Akademi. Det var ett första konkret steg och jag lärde mig allmänt om mötesteknik och påverkningsmetoder. Bland annat lobbade vi på framgångsrikt vis om en höjd inkomstgräns för studerande.
I kommunalvalet i Vasa 2021 erhöll Villanen närmare 300 röster. Han sitter både i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen för närvarande.
– Jag kommer att ställa mig till förfogande i det kommande kommunalvalet. Det positiva inom politiken uppväger det negativa.
– Till exempel har vi under de två senaste månaderna förverkligat hela fem hälso- och motionsbefrämjande projekt runt om i staden. Dessutom har vi lyckats undvika att göra stora inbesparingar i stadens skolor, tillägger Villanen som brinner speciellt för olika idrotts- och skolprojekt.
2023 var Villanen synlig som ung SFP-riksdagskandidat i Österbotten med en lyckad kampanj som sträckte sig över hela landskapet. Saldot blev 1 238 röster.
– Det är för tidigt att säga om jag kandiderar i riksdagsvalet 2027. Men jag utesluter ingenting, säger han.
Vid sidan av politiken arbetar Frans Villanen till vardags som marknadsförare samt team- och projektledare på bolaget Seger Marketing som tillhör Bonnier News.
– Min fritid går ofta i idrottandets och motionerandets tecken med till exempel löpning och fotboll sommartid och skidåkning om vintrarna.