Idrottsbloggen 10.12.2015 IDROTTFI

En rörelse varje dag – med hjälp av julkalender

Vår kropp mår väldigt bra av att röra på sig, ju mångsidigare desto bättre. Rörelsebiten skall vara anpassad till det man mår bra av.

Vill man höja pulsen eller bara tänja på kroppen, är det precis just det man skall göra. Den dagliga motionsdelen bland befolkningen borde ökas, för att försöka minska på vanliga sjukdomar som hänger ihop med stillasittande och övervikt.

Finlands Svenska Idrott har nu för andra året i rad gjort en rörelseadventskalender. Detta år blev det två kalendrar. Själva kalenderluckorna består av Youtube-videosnuttar som man hittar på nätet. I den ena kalendern hittar du en lätt utförd rörelse varje dag, som alla kan utföra. Den andra kalendern är inspirerad av yogarörelser och tänjningar. Där man varje dag tänjer på kroppen.

Inspiration behövs

Genom vår julkalender vill vi inspirera alla att röra på sig. Det är många skolor och daghem, som varje dag öppnar en rörelselucka. Datorer och pekplattor är vardag för många. Därför är det lätt att klicka fram ”dagens lucka” och sedan få barnen att göra efter. Många ser luckan flera gånger, då de först ser vad man skall göra och sedan prova på det själva.

Målet är mycket mer. Vårt mål är att alla som är med får idéer på hur man kan röra på sig. Många känner inte mer till hur man kan röra på sig, hur kroppen fungerar i olika ställningar. Därför vill vi genom enkla övningar inspirera barn och vuxna att hitta rörelsemönster i vardagen. Rörelsemönster som de sedan bär med sig och minns, övningar de kan göra på egen hand.

Många bäckar små

Vår reflektion från förra årets rörelsekalender är att barnen i skolan och på daghem spontant rörde på sig mer. De ville prova på flera luckor och öppnade ofta även gamla luckor. En skola öppnade en ny lucka varje dag, samt repeterade de gamla övningarna. Ju närmare julen de kom desto roligare blev det. Några roliga kommentar på Facebook var någon som gjorde övningarna hemma och ”hunden ville vara med”, ”också mommo inspirerades”, ”hela familjen var med”.

Det är många små bäckar som blir en stor sjö. För att befolkningen skall må bra behövs det mer motionstips från många olika håll, för att få förändringar till stånd. Finlands Svenska Idrott vill dra sitt strå till stacken, för att får mer rörelse i vardagen.

Eva-Lotta Backman-Winquist
Ombudsman för barnidrott
Finlands Svenska Idrott

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *