Krismöte om dålig inomhusluft i Hovirinta fastigheten i S:t Karins samlade på måndag cirka 150 föräldrar och lärare.

Mötet arrangerades av föreningen Hem och skola i S:t Karins och förutom föräldrar och personal hade också stadens tjänstemän och politiker bjudits in. Bara en handfull politiker dök ändå upp.

– Jag blir arg. Man måste kunna göra något åt saken och inte bara skyffla det åt sidan, säger trebarns pappan Niklas Halenius. Alla hans barn har symtom som tyder på fukt- och mögelskador i skolan.

En färsk enkät visar att barn och personal i hela Hovirinta fastigheten, det vill säga både i den svenska och i den finska skolan, lider av symtom som irriterade ögon, snuva, illamående, huvudvärk, ont i halsen, heshet, svindel och feber.

Symtomen är typiska i hus där det förekommer fukt – eller mögelskador.

Fuktskador hittades för några år sedan

För några år sedan gjordes en omfattande kartläggning av Hovirinta fastighetens skick. Då hittade man fuktskador och mikrobväxtlighet i huset.

Sedan dess har huset renoverats i flera repriser, men alla skador har inte åtgärdats och det är oklart om de åtgärder som vidtagits har haft någon effekt.

Personalen vittnar om stora problem just i de klassrum som renoverats.

Hårresande berättelser om sjuka lärare

Mötet fick ta del av flera lärares hårresande berättelser om år av bihåleinflammationer, ont i halsen, huvudvärk, svindel och föga förståelse från företagshälsovårdens sida.

En av lärarna i S:t Karins svenska skola kan nu bli tvungen att sluta på grund av allvarliga problem med hälsan. En annan lärare har fått så svåra neurologiska problem efter att ha jobbat några år i skolan, att han numera inte kan röra sig utan rollator. Han kommer inte att kunna återvända till skolan. Problemen tros ha samband med den ohälsosamma inomhusluften i skolan.

Mötesdeltagare och man i bakgrunden som förklarar.Mötesdeltagare och man i bakgrunden som förklarar.
Hälsoinspektör Matti Palkén deltog i mötet trots att han inte längre har hand om hälsoinspektioner i S:t Karins. Han uppmanar föräldrar att vända sig till hälsoinspektören om de misstänker problem med inomhusluften.
Mötesdeltagare och man i bakgrunden som förklarar.
Bild: Yle/Monica Forssell
möten,s:t karins svenska skola

Institutet för hälsa och välfärd genomförde nyligen en enkät gällande inomhusluften i alla S:t Karins skolor. Svarsfrekvensen i S:t Karins svenska skola var cirka 70% och visade att över hälften av eleverna (51%) har symtom som tyder på dålig inomhusluft.

Svarsfrekvensen var lägre i den finska skolan i huset men visar att också eleverna på den finska sidan lider av irriterade ögon, snuva, heshet och så vidare.

– Jag tycker inte att man borde vara i en sådan här byggnad, säger Halenius och får medhåll av Petra Nyman vars barn nu kommer att stanna hemma.

Nymans två barn har en längre tid lidit av stegring, illamående, ont i halsen.

– Mina barn kommer inte in här i skolan mera, säger Nyman.

Hon är upprörd över att ingen tidigare berättat att de symtom hennes barn har kan vara kopplade till inneluften i skolan.

Skolbyggand utifrån.Skolbyggand utifrån.
Skolbyggand utifrån.
Bild: Yle/Monica Forssell
hovirinta skola,s:t karins svenska skola

Knapphändig information från stadens sida

Den information som stadens fastighetsavdelning gick ut med 2014 var bara en kort sammanfattning av en hundrasidig rapport och inte heller från skolans sida har man förrän nu insett situationens allvar.

– Vi har nog inte heller själva förstått förrän nu det här året och under vintern då allt fler lärare fått symtom. I och med enkäten såg vi också att det är jättemånga elever som reagerar, säger rektor Maria Engblom.

På måndagen stannade uppemot tio barn hemma från skolan för att deras föräldrar är oroliga för deras hälsa.

Kvinna med glasögon.Kvinna med glasögon.
Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins är orolig för personalen och barnen i Hovirinta fastigheten.
Kvinna med glasögon.
Bild: Yle/Monica Forssell
anna sell

En större bojkott av skolfastigheten diskuterades under måndagens stormöte.

Ett första led i kampen för ett friskt skolhus är ändå att samla namn för ett helt nytt skolhus samt temporära utrymmen i form av modulhus till hösten. Namninsamlingen pågår som bäst och har redan samlat över 360 namn.

Hem och skola försöker också få ihop pengar för att kunna anlita mögelhundar som kunde hjälpa till med att lokalisera problemen i fastigheten.

– Det är vår gåva till staden, konstaterar Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins.