Många invandrare väljer att bli egenföretagare. Frisören Angelina Davini fick ingen startpeng, så hon tog ett lån och öppnade eget i Ekenäs. Det är lättare att bli företa-
gare än att få en anställning, säger hon.

Text och foto: Sophie Kawecki

Angelina Davini är född i den kurdiska staden Erbil i norra Irak. Som sjuåring kom hon med sin familj som kvotflykting till Västnyland, där familjen integrerades på svenska.

Idag driver 32-åriga Angelina en skönhetssalong i Ekenäs. Att bli frisör var ett självklart val. Utbildningen gick på svenska vid Axxell i Karis.

– Jag hade lätt för mig i skolan, men tyckte finskan var svår, så jag ville utbilda mig på svenska.

Att välja en finskspråkig sminkutbildning som kunde komplettera frisörsutbildningen var alltså aldrig aktuell, utan Angelina har byggt på med sminkkurser under årens lopp.

Idag jobbar hon också på finska, men i Ekenäs är det viktigare att kunna svenska.

– Här skulle det ta längre tid att bygga upp en kundkrets om man inte kunde svenska. Speciellt svenska ungdomar vill gå till en svenskspråkig frissa.

Men jag är glad att jag lär mig bättre finska när jag pratar med finska kunder. Hon tror att många med invandrarbakgrund blir egenföretagare för att det är lättare än att bli anställd.

– Tyvärr är det nog så att det inte alltid är lätt att få ett jobb om man har ett annorlunda namn.

I hennes eget fall handlade företagandet ändå mer om självständighet.

– Jag tycker om att bestämma själv, därför blev jag företagare. I min bransch har man antingen ett eget företag eller en hyrstol hos någon annan frissa. Jag gillar att vara min egen chef.

Hon fick hjälp med att göra upp en affärsplan på Axxell, men det gick inte att få startpeng.

– De sa direkt att man inte kan få det eftersom det finns så många frisörer. Jag tog ett litet lån istället.

Att ha anställda är inget alternativ för Angelina, eftersom det är för dyrt och byråkratiskt, säger hon. Hon är också skeptisk till alla avgifter egenföretagare tvingas betala.

– Det finns många bra sidor med att vara företagare, men också mycket byråkrati och många avgifter. Speciellt momsen tycker jag man borde se över när det handlar om arbe-
te som görs med händerna.

Kom och lyssna på vårt seminarium om invandring, sysselsättning och integration på svenska på Kommunmarknaden, torsdag kl. 9.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *