Finlands biblioteksförening blev mycket förvånad över frågan i Yles valkompass om kandidaterna tycker att man kunde införa en årsavgift för bibliotekens tjänster. Enligt bibliotekslagen är bibliotekens tjänster avgiftsfria. Också flera kommunalvalskandidater blev överraskade.

– Vi tyckte det var tråkigt att Yle lyfte upp just frågan om avgifter i sin valkompass, eftersom det inte är en fråga som kommunerna eller enskilda politiker i kommunerna kan påverka, säger Rauha Maarno som är verksamhetsledare för Finlands biblioteksförening.

För att rätta till missförståndet lade Biblioteksföreningen ut en video på sin Facebooksida där de berättar varför bibliotekens tjänster är gratis för allmänheten. Enligt bibliotekslagen, som uppdaterades så sent som i december 2016, står det att användning, utlåning och reservering av de allmänna bibliotekens egna material samt handledning och rådgivning är avgiftsfria

– Bakgrunden till den nya lagen var just att man ville stärka principen om att hålla biblioteken avgiftsfria så ur den synvinkeln är frågan inte aktuell, säger Maarno.

En av de kandidater som fyllt i Yles valkompass och klickat att han är för att införa årsavgifter för bibliotekens tjänster är Dick Abrahamsson som ställer upp för SFP i Pargas. Abrahamsson säger ändå att han tyckte frågan var konstig redan då han fyllde i kompassen.

– Det var en underlig fråga, speciellt om det i lagen står att bibliotekens service ska vara gratis. Dessutom har frågan väldigt liten signifikans för kommunens ekonomi eftersom det inte handlar om några stora summor i kommunens kassa, säger Abrahamsson.

Abrahamsson är själv ingen frekvent biblioteksbesökare men hans fru använder sig av biblioteket betydligt oftare. Att han kryssade för att införa en årsavgift förklarar han med att man som invånare betalar för det mesta nuförtiden.

– Det skulle naturligtvis inte handla om någon stor avgift, men i och med att det inte ens är möjligt kan man nog säga att frågan var malplacerad, säger Abrahamsson.

Jari Hollsten från grannkommunen Kimitoön som ställer upp för den gemensamma listan Fri Samverkan är en annan som fyllt i att man kunde ta en årsavgift för bibliotekens tjänster. Att det enligt bibliotekslagen inte är möjligt att införa avgifter tycker Hollsten inte att gör frågan helt obefogad.

– Det finns inget som är gratis, det är alltid någon som betalar. Den diskussionen kan vara viktig att föra också om det enligt nuvarande lagstiftning inte är möjligt att införa avgifter, säger Hollsten.

Han påpekar ändå att avgifter inom biblioteken inte är en hjärtefråga för honom.

– Men i allmänhet tycker jag människor kunde ta mer ansvar och vara beredda att betala för det de använder. Biblioteken är inte det första jag skulle göra avgiftsbelagda men nu var det frågan handlade om och då svarade jag, säger Hollsten.

Diskussion alltid välkommet

Maarno tycker inte frågan om avgifter i sig är onödig att diskutera. Biblioteksföreningen betonar att all diskussion om bibliotekens verksamhet är välkommen.

– På sätt och vis kan man tänka att kandidaternas svar visar på deras allmänna uppfattning om bibliotekens uppgift och verksamhet, säger Maarno.

Vad kunde man ha frågat om biblioteken istället i valkompassen?

– En bra fråga hade varit att fråga om kandidaternas inställning till meröppna bibliotek, d.v.s bibliotek som håller öppet utan att ha personal på plats, som blir vanligare i flera olika kommuner, säger Maarno.

En annan intressant fråga är kandidaternas inställningar till utlåningen av e-böcker. Man kunde, enligt Maarno, t.ex. ha frågat hur kandidaterna ställer sig till ett gemensamt nationellt e-boksbibliotek.

– Idag har vi t.ex. fall där folk som bor i Torneå skaffar bibliotekskort i huvudstadsregionen för att få tillgång till de e-böcker som finns tillgängliga där.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *