När kommundirektören Markus Hirvonen i Juga bestämde sig för att åka moped med ungdomarna i fredags blev det en publiksuccé. – Fräscht initiativ att träffa ungdomarna i deras egen vardag, säger Patrik Nygrén, stadsdirektör i Pargas. 

Då Hirvonnen i Juga, en kommun i norra Karelen, fått ta del av tillräckligt många klagomål om ungdomar som åker moped och stör invånarna, bestämde han sig för att träffa ungdomarna i deras egen miljö.

Hirvonen efterlyste i sociala medier  en moped att låna  och bjöd in kommunens ungdomar till mopoträff.

– Vi har räknat att ungefär 30 procent av ungdomarna i åldern att köra moped var på plats i fredags. Dessutom  samlades en massa folk längs med gatorna, säger Hirvonen till Kuntalehti.

Kommundirektören och ungdomarna körde runt i Jugas centrum, gick på kaffe och berättade histiorier för varandra.

– Vi har smarta ungdomar i kommunen. De har mycket att säga bara man lyssnar. De ville t.ex. veta var de kan köra med sina mopeder utan att det blir klagomål. Det är små önskemål och vi ska nu göra vårt bästa för att svara på dem.

Hirvonen säger att mopoträffen knappast blir en engångsföreteelse.

–  Man måste vara öppen och träffa ungdomarna där de håller till. Det här fungerar bättre än stela evenemnag och seminarier, säger Hirvonen till Kuntalehti.

”Fräscht initiativ”

I Pargas håller stadsdirektör Patrik Nygrén med om att det är viktigt att träffa ungdomar i deras egna vardag.

– Unga möter ju sällan kommunens ledning i sin vardag och tänker ganska sällan på kommunens roll. Jag tycker mopoträffen i Juga är ett jättefräscht exempel på hur man kan träffa och tala med ungdomarna i deras egen miljö och också själv lära sig något, säger Nygrén.

I Pargas har man jobbat mycket med kundinsikt, vilket handlar om att möta invånarna i deras vardag och den vägen också lära sig förstå hur deras vardag ser ut och vad de behöver. Det här gäller så klart kommunens alla invånare, inte bara de unga.

– Pargas är ju ett hopkok av tidigare fem kommuner som slogs ihop år 2009. Vi har en ganska utmanande geografi, men det jobbar vi på genom att ledningsgruppen helt fysiskt jobbar i alla de fem olika områdena en vecka då och då.

Är du redo att åka mopo med kommunens ungdomar?

– Ja, varför inte! Jag har aldrig självt ägt en moped, men nog kört någon gång. Men det kan också vara något annat så länge det är på ungdomarnas villkor. Träffar man ungdomar via föreningslivet eller olika idrottsevenemang är det ändå på något plan fråga om verksamhet på vuxnas villkor.

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *